Energie investeringsaftrek

Subsidie energiezuinig koelen

In 2020 komt Adiabatische luchtkoeling komt in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek. D.w.z. dat u een gedeelte van de investering mag aftrekken van de fiscale winst van uw onderneming, naast de gebruikelijk afschrijving.

De investeringsaftrek geldt voor:

  1. een adiabatische, indirect werkende dauwpuntsluchtkoeler, bestemd voor: het koelen van bedrijfsgebouwen, waarbij in de koeler een deel van de aangezogen buitenlucht over de bevochtigde warmtewisselaar wordt geleid en afgevoerd. De installatie dient te bestaan uit: een ventilator, warmtewisselaar, bevochtigingsapparatuur (eventueel) waterbehandelingsapparatuur, (eventueel) filter (eventueel) gesloten adsorptie koelcircuit waarbij de benodigde warmte afkomstig is van afvalwarmte of duurzame warmte. Luchtkanalen en luchtslangen komen niet in aanmerking.
  2. een adiabatisch, direct werkende luchtkoeler, bestemd voor: het koelen van bedrijfsgebouwen, waarbij ingaande lucht door bevochtiging wordt afgekoeld en direct de ruimte wordt ingeblazen. De installatie dient te bestaan uit een ventilator, bevochtigingsapparatuur voor de adiabatische koeling, regeling, (eventueel) waterbehandelingsapparatuur, (eventueel) filter. Het betreft een zelfstandige luchtkoeler in een hoge ruimte, zoals een bedrijfshal, werkplaats of beurscomplex. Luchtkanalen en luchtslangen komen niet in aanmerking.
  3. bevochtingsapparatuur voor indirecte adiabatische koeling. De installatie dient te bestaan uit: bevochtigingsapparatuur, (eventueel) waterbehandelingsapparatuur. Indien bevochtigingsapparatuur in combinatie met een warmteterugwinningssysteem wordt toegepast, kan de gehele installatie worden gemeld.

Het maximum investeringsbedrag voor meet- en regeltechniek dat voor Energie-investeringsaftrek in aanmerking komt, bedraagt € 5.000 per luchtkoeler.

Meer en actuele informatie en de voorwaarden vind je op de website van de Rijksoverheid:

www.rvo.nl/subsidies-regelingen