direct-en-indirect-adiabatisch-koelen

Milieuvriendelijk koelen met adiabatische koeling: een eeuwenoude techniek

Adiabatische koeling, ook wel verdampingskoeling genoemd, is koeling door het verdampen van water. De verdampingsenergie wordt onttrokken aan de lucht met als gevolg dat de lucht afkoelt. Het is een eeuwenoude techniek die al door de oude Egyptenaren werd toegepast.

Directe adiabatische koeling

We spreken van directe adiabatische koeling als buitenlucht na koeling direct in een ruimte wordt ingeblazen. De verdamping van water tijdens de aanvoer zorgt voor afkoeling van de aangezogen lucht. Op hetzelfde moment neemt de luchtvochtigheid toe. Directe adiabatische koeling is geschikt als de luchtvochtigheid in de te koelen ruimte niet zo van belang is.

Indirecte adiabatische koeling

Het alternatief is indirecte adiabatische koeling. In dat geval wordt aangezogen buitenlucht gekoeld en gebruikt om een gescheiden luchtstroom van binnen via een warmtewisselaar te koelen. Het vocht dat nodig is voor de verdamping komt op die manier niet binnen. Deze methode is complexer dan directe adiabatische koeling, maar beter geschikt voor ruimtes waar de luchtvochtigheid constant moet blijven.

Voordelen van adiabatische koeling

Bent u op zoek naar koeling voor uw (bedrijfs)ruimte? Kies voor adiabatische koeling. Adiabatische koeling heeft belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele airconditioning. De lucht wordt direct of indirect gekoeld door het natuurlijke proces verdamping. De kosten van adiabatische koeling zijn daardoor tot 80% lager dan die van conventionele koelsystemen. Een substantiële besparing op de energiekosten en minder CO2-uitstoot.

Energiezuinig en duurzaam

Adiabatische koeling is een duurzame techniek, goed voor het milieu. Afhankelijk van het gekozen systeem heeft adiabatische koeling nog een belangrijk voordeel ten opzichte van traditionele airconditioning. Bij directe adiabatische koeling wordt frisse buitenlucht aangevoerd en gekoeld. De installatie zorgt daardoor tegelijk voor ventilatie.

Verkoeling en verwarming

Directe adiabatische koeling is een verademing voor degene die er verblijven of werken: denk aan uw huis, kantoor, garage, maar ook in klaslokalen en productieruimten waar de luchtvochtigheid minder van belang is . Adiabatische koelsystemen met een warmtewisselaar kunnen ook in de winter worden ingezet voor een optimaal binnenklimaat. Adiabatische koeling biedt veel mogelijkheden op het gebied van klimaatbeheersing en dat op een milieuvriendelijke en energiezuinige manier.

Voor elke ruimte een geschikte oplossing

VA Climate biedt diverse koelsystemen. Zo vindt u altijd een systeem passend bij uw ruimte en wens. We bieden zowel directe als indirecte koelsystemen die geschikt zijn voor het koelen van kleine verblijfsruimtes tot grote fabriekshallen. Ook hebben we mobiele koelers, koelsystemen die u kunt verplaatsen en dus in kunt zetten waar u wenst. Deze koelers kunt u ook bij ons huren. Ideaal als tijdelijke oplossing voor bijvoorbeeld een evenement. Maar ook om het principe van adiabatische koeling te ervaren voordat u een vast koelsysteem aanschaft.

Bekijk onze producten:


VA Climate is specialist op het gebied van klimaatbeheersing, ventilatie en adiabatische koeling. VA Climate geeft u graag advies, helpt bij de engineering en verzorgt de installatie en het onderhoud van luchtbehandelingssystemen. Neem contact met ons op via mail of telefonisch via (+31) 085 0606 296 om de mogelijkheden voor uw situatie te bespreken.